Diploma's en bevoegdheden

Als je op een bij NOB aangesloten school wilt werken, heb je, net zoals in Nederland en België, een lesbevoegdheid nodig. Er zijn verschillende soorten Nederlandse scholen in het buitenland, met verschillende voorwaarden rondom de lesbevoegdheid en diploma’s van leraren.

Voorwaarden

Om te kunnen werken op een Nederlandse school in het buitenland moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit is onder andere beschreven in het Reglement van Aansluiting waar de scholen die bij NOB aangesloten zijn aan moeten voldoen.
Hieronder, maar ook in artikel 7 en de bijlagen van het Reglement van Aansluiting, lees je er meer over.

Er zijn verschillende soorten Nederlandse scholen in het buitenland. Je kunt hier werken met de volgende diploma’s:

Werken op een dagschool
Dag scholen verzorgen het volledige Vlaamse of Nederlandse curriculum waarbij de vakken geheel of voor een groot deel in het Nederlands worden verzorgd. Voor dit type scholen gelden dezelfde bevoegdheidseisen als in Nederland en België. Je moet dus beschikken over een Nederlandse of Vlaamse lesbevoegdheid voor primair of voortgezet onderwijs (Nederlandse termen) of lager of secundair onderwijs (Vlaamse termen).

Ook een LIO-stagiair kan onder dezelfde voorwaarden als in het onderwijs in Nederland zelfstandig voor de klas staan. Zie hiervoor deze informatie op de website van de Rijksoverheid. Als je een buitenlandse lesbevoegdheid hebt, kun je die laten wegen door DUO. Zij verstrekken, als je aan de vereiste voorwaarden voldoet, een in Nederland geldende lesbevoegdheid.

Werken op een school voor Nederlands taal en cultuuronderwijs (NTC-school)
NTC-scholen bieden alleen het vak Nederlands aan in gemiddeld drie uur per week. Lessen vinden vaak plaats na schooltijd, op zaterdagen of geïntegreerd in het curriculum van een internationale school. Hierbij is de eis dat minimaal één leraar van de school een lesbevoegdheid heeft voor:

  • Primair onderwijs of lager onderwijs;

  • Voortgezet onderwijs of secundair onderwijs; het gaat hierbij om een eerste of tweedegraads lesbevoegdheid in een talenvak (Nederlands of een andere taal);

  • Docent NT2 (de post HBO opleiding);

  • Bekwaamheidstraject PO. Dit is een interne online opleidingsmogelijkheid die NOB aanbiedt in samenwerking met Inholland. Deelname is alleen mogelijk wanneer je al als onbevoegd leraar werkzaam bent op een NTC-school. Het certificaat van deze opleiding is alleen geldig als NTC-lesbevoegdheid op NTC-scholen in het buitenland. Daarnaast geldt het certificaat van het Bekwaamheidstraject alleen als NTC-lesbevoegdheid in combinatie met een al behaald HBO of WO diploma of een recent behaalde 21+toets.

Je kunt op een NTC- school dus ook lesgeven zonder lesbevoegdheid, mits er minimaal een andere leraar werkzaam op de school is die bevoegd is volgens een van de bovenbeschreven diploma’s.

Als je een buitenlandse lesbevoegdheid heeft, kun je die laten wegen door DUO. Zij verstrekken, als je aan de vereiste voorwaarden voldoet, een in Nederland geldende lesbevoegdheid.

Werken op een Europese school
Het gaat hier om een beperkt aantal scholen in Europa voor kinderen van medewerkers van de Europese Unie. Deze scholen kennen een eigen curriculum. Daarbinnen heeft de leraar ruimte om zelf keuzes te maken; vergelijkbaar met methodeonafhankelijk werken. Leerlingen komen uit heel Europa en volgen een aantal basisvakken in het Nederlands. Als

  • Primair onderwijs: een Nederlandse lesbevoegdheid voor primair onderwijs plus een aantal jaren recente onderwijservaring in het Nederlandse primair onderwijs.

  • Voortgezet onderwijs: een eerstegraads bevoegdheid voor het betreffende vak en minimaal een aantal jaren recente onderwijservaring in het Nederlandse voortgezet onderwijs op havo/vwo-niveau, in onderbouw, bovenbouw en met examenklassen. 

Meer informatie
Op de website van NOB lees je hier meer over de verschillende schooltypes. Je kunt op de scholenzoeker zien waar de NTC-scholen en scholen voor volledig Nederlands onderwijs zich bevinden.

Op de website onze vind je de actuele vacatures. Hier vind je ook meer informatie over de vacature-eisen die gesteld worden door een school. Dit kan per vacature/school verschillen. Hier kun je je abonneren op de vacature-alert om op de hoogte te blijven van nieuwe vacatures.