Studeren in Nederland

Veel (oud-)leerlingen die in het buitenland Nederlands onderwijs gevolgd hebben, willen in Nederland een vervolgopleiding doen. Instromen in beroeps- of hoger onderwijs en verhuizen naar Nederland vraagt enige voorbereiding. Waar moet je allemaal aan denken? Hieronder lees je er meer over.

Beroeps- en hoger onderwijs in Nederland 
Het hoger onderwijs in Nederland bestaat uit het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het wetenschappelijk onderwijs (wo - universiteit). Hbo-studenten kunnen een voltijd hbo-opleiding van vier jaar afsluiten met de graad van bachelor. Wo-studenten kunnen deze graad na minimaal drie jaar behalen. Daarna kunnen deze wo-studenten in minimaal één jaar hun studie afsluiten met de graad van master. 

Het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) biedt beroepsgerichte opleidingen voor alle sectoren. De meeste opleidingen duren vier jaar. Er is meer aandacht voor de praktijk en het opdoen van werkervaring. Mbo-opleidingen worden gegeven op vier verschillende niveaus, die aansluiten op de verschillende niveaus van het vmbo:  

  • niveau 1: assistent beroepsbeoefenaar 

  • niveau 2: medewerker / basisberoepsbeoefenaar 

  • niveau 3: zelfstandig medewerker / zelfstandig beroepsbeoefenaar / vakopleiding 

  • niveau 4: middenkaderfunctionaris / gespecialiseerd beroepsbeoefenaar (geeft toegang tot hbo, onder voorwaarden) 

Opleiding kiezen 
In Nederland ben je vrij om een opleiding en onderwijsinstelling te kiezen die bij je past, zolang je aan de voorwaarden voldoet. Wat die voorwaarden zijn, bepaalt de opleiding zelf. Begin vroeg met de oriëntatie op een vervolgopleiding, want dit kan ook invloed hebben op de keuze voor examenvakken. Er is veel informatie online te vinden op de website van de onderwijsinstellingen en er worden in het najaar vaak open dagen georganiseerd. Op studiekeuze123.nl kun je opleidingen op hbo- en wo-niveau met elkaar vergelijken.  

Wil je ondersteuning bij je studiekeuze? Er zijn enkele organisaties die hier ondersteuning bij bieden, ook gericht op leerlingen uit het buitenland.  

Inschrijven 
Voor een mbo-opleiding schrijf je je uiterlijk 1 april voor de start van het nieuwe schooljaar in. Dit doe je via de school zelf. Voor een hbo- of wo-opleiding doe je dit uiterlijk 1 mei via Studielink. Zorg er wel voor dat je de website van de instelling of opleiding zelf hebt bekeken, zodat je weet wat de toelatingsvoorwaarden zijn en of er een numerus fixus (beperkt aantal plaatsen) is. Hiervoor geldt een andere aanmelddeadline, namelijk 15 januari. Voor het inschrijven heb je een DigiD nodig. 

In Nederland studeren: wat moet je regelen? 
Als je gaat studeren moet je naast het inschrijven ook nog andere dingen regelen. Daar vind je op deze sites meer informatie over. Studeren: wat moet ik regelen? Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van studiefinanciering, een reisproduct voor het openbaar vervoer. Dit vraag je aan bij DUO. Soms heb je recht op toeslagen, bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag. Dit vraag je aan bij de Belastingdienst. 

Wil je op kamers? Bekijk dan deze pagina. Realiseer je dat er op veel plaatsen in Nederland een tekort aan woningen, en ook aan studentenkamers is. Het kan zijn dat je lang op een wachtlijst moet staan bij een studentenhuisvester of woningcorporatie. Het is dus handig om na te denken over alternatieve opties zoals tijdelijk verblijven bij familie of vrienden, of iets op de particuliere markt zoeken. 

Op deze website van de Rijksoverheid vind je algemene informatie over wat je moet regelen als je in Nederland gaat wonen.  

Diplomawaardering 
Heeft jouw kind een buitenlands diploma behaald en vraag je je af met welk Nederlands diploma dit te vergelijken is? Het Informatiecentrum Diplomawaardering helpt je verder. Op de site van Nuffic vind je uitleg over onderwijssystemen wereldwijd.