Leerplicht

Als ouder heb je te maken met de leerplicht. Kinderen hebben recht op onderwijs en het is de plicht van de ouder om hun kind onderwijs te laten volgen. Nederland en België kennen een eigen systeem voor de leerplicht.  

Hoe zit het met de leerplicht?

  • Nederland
    Kinderen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald (minimaal een diploma havo, vwo of mbo, niveau 2 of hoger) zijn kwalificatieplichtig.

  • België
    In België is er leerplicht voor alle kinderen van 5 tot 18 jaar. Een jongere wordt deeltijds leerplichtig. Dat geldt op de leeftijd van 16 jaar, of 15 jaar voor wie de eerste 2 leerjaren van het voltijds secundair onderwijs heeft beëindigd (geslaagd of niet).

Nederland
Als je vanuit Nederland verhuist naar het buitenland met kinderen vanaf 5 jaar heb je met betrekking tot de leerplicht de volgende opties:

  • Ouders schrijven zichzelf en hun kind(eren) niet uit en blijven ingezetenen in de Nederlandse gemeente of;

  • Ouders schrijven zichzelf en hun kind(eren) uit, uit het Nederlands gemeenteregister.


Kinderen blijven in Nederland ingeschreven
In het eerste geval, als ouders en hun kinderen ingeschreven zijn in een gemeenteregister in Nederland, moeten zij vanaf 5 jaar naar school gaan in Nederland. Meer informatie over de leerplicht vind je bij de Rijksoverheid. Heb je het voornemen om buiten de schoolvakanties met je kinderen naar het buitenland te gaan wanneer zij leerplichtig zijn? Het is dan belangrijk te weten dat het de plicht van de ouder is om kinderen onderwijs te laten volgen.

Wij verwijzen naar de school waar jouw kind onderwijs volgt om te vernemen hoe zij tegen de plannen aankijken. En ook om te bespreken en analyseren of zij mogelijkheden zien om alternatieven van onderwijs te bieden. Zij kunnen vervolgens ook inzage geven in eventuele vervolgstappen. De leerplichtambtenaar beoordeelt de aanvraag gebaseerd op de persoonlijke situatie. Alleen met een akkoord van de leerplichtambtenaar uit jullie eigen gemeente kan een kind buiten de vakantieperiodes in het buitenland verblijven.   

Niet meer in Nederland ingeschreven
Wanneer leerlingen uitgeschreven zijn uit het Nederlands gemeenteregister, is de Nederlandse wetgeving niet meer van toepassing. Dan geldt de lokale (onderwijs)wetgeving van het land waar jullie je bevinden. Vaak leeft het idee dat er geen leerplicht meer van toepassing is, maar dat is dus niet het geval.


België

Ook in België zijn er met betrekking tot de leerplicht twee opties:

  • Behoudt je kind zijn officiële woonplaats (domicilie) in België? Dan valt hij niet alleen onder de wetten van het gastland. Hij moet ook aan de Belgische leerplicht voldoen.

  • Vlaamse kinderen die in België uitgeschreven zijn en hun wettige woonplaats (domicilie) in het buitenland hebben, vallen onder de leerplicht van het land waar ze wonen.


Meer informatie over de leerplicht in België vind je op de website van de Vlaamse overheid. Er is ook specifieke informatie beschikbaar over Vlaamse kinderen die in het buitenland worden:


Nederlands onderwijs in het buitenland
Het is goed om te weten dat NTC-scholen lessen geven in Nederlandse taal en de Nederlandse en Vlaamse cultuur. Dit NTC-onderwijs is slechts een onderdeel van volledig onderwijs en bevat bijvoorbeeld geen vakken als rekenen, geschiedenis en aardrijkskunde. NTC-onderwijs is een aanvulling op regulier onderwijs. Er zijn ook mogelijkheden om NTC-onderwijs online te volgen.

In sommige landen bevinden zich scholen die wel volledig Nederlands onderwijs geven. Je vindt deze scholen via de scholenzoeker.

Bij een verhuizing naar het buitenland is het aan te raden om contact op te nemen met een school die in het buitenland Nederlands onderwijs verzorgt. Zij fungeren als taalcentrum en zijn bekend met lokale onderwijsmogelijkheden, de mogelijkheden voor het volgen van Nederlands onderwijs en kennen de uitdagingen van een specifieke regio. Via onze scholenzoeker kun je zien waar scholen gevestigd zijn en welke organisaties voor online onderwijs bij ons zijn aangesloten.