Onderwijsmogelijkheden

In meer dan 80 landen staan ruim 170 scholen die onderwijs in de Nederlandse taal en cultuur aanbieden. Er zijn verschillende varianten van Nederlandstalig onderwijs mogelijk.

Wat is er mogelijk?

  • De meeste scholen geven Nederlandse taal en cultuurlessen naschools of op zaterdag. Soms zijn ze geïntegreerd in de lessen van de lokale of internationale school.

  • Een aantal scholen in het buitenland geeft volledig Nederlands onderwijs.

  • Daarnaast zijn er verschillende organisaties die online onderwijs verzorgen.

  • In Europa zijn er dertien scholen die zijn opgericht door de Europese Unie. Acht ervan hebben een Nederlandstalige sectie.

Zo kun je voor alle kinderen tussen 2,5 en 18 jaar waar ook ter wereld kiezen voor een vorm van Nederlandstalig onderwijs, thuis of in de klas. Hieronder vind je meer uitleg over de verschillende varianten.

Op een NTC-school wordt in iedere groep gemiddeld twee en half uur per week onderwijs Nederlands gegeven. Daarin wordt zowel aandacht besteed aan de Nederlandse taal als aan de Nederlandse en Vlaamse cultuur. In de taalles  staan onderdelen centraal die onvoldoende worden ontwikkeld wanneer een kind alleen thuis Nederlands spreekt. Denk aan specifieke woordenschat, begrijpend lezen, schrijven en spelling.

De meeste bij NOB aangesloten NTC-scholen bieden onderwijs Nederlands als naschoolse activiteit, in aanvulling op lokaal dagonderwijs. We hebben ook een aantal NTC-scholen die zijn geïntegreerd in een internationale school. Er zijn leslocaties in ongeveer 80 landen. Online onderwijs is in vrijwel elk land ter wereld te volgen.

Deze scholen bieden een voltijds Nederlands curriculum (onderwijsprogramma) of een combinatie van vakken in het Nederlands en vakken in een andere taal (vaak Engels).  Het aantal scholen van dit type is beperkt. De meeste scholen zijn gericht op primair onderwijs, maar er zijn ook een paar scholen voor voortgezet onderwijs. Deze VO-scholen bieden het Nederlands Staatsexamen aan als eindexamen. Scholen voor Volledig Nederlands of Internationaal Nederlands onderwijs zijn te vinden in België, Suriname, Kenia, Singapore, Egypte, op Curaçao, Aruba, in Spanje en in Portugal.

Een groeiend aantal NTC-scholen in het buitenland verzorgt ook online of hybride onderwijs in hun eigen regio. Daarnaast omvat ons netwerk organisaties die zich volledig toeleggen op online onderwijs. Zij geven uitsluitend online les aan leerlingen waar ook ter wereld, individueel en/of in groepjes.

Verspreid over Europa staan dertien scholen die direct verbonden zijn met de Europese Unie. Zij hebben een eigen curriculum en een eigen examen (Europees Baccalaureaat). Oorspronkelijk waren zij bedoeld om kinderen van Europese ambtenaren scholing te bieden. Als daar ruimte voor is, staan veel van deze scholen tegenwoordig ook open voor andere leerlingen. Elk kind op een Europese school heeft recht op les in zijn of haar moedertaal, ofwel via een eigen taalsectie op de school, ofwel via speciale lessen.   

Naast de oorspronkelijke Europese Scholen richten steeds meer EU-landen zelf ook nationale Europese Scholen op. Als die voldoen aan de voorwaarden, worden ze erkend als ‘geaccrediteerde Europese School’. De leerlingen doorlopen hetzelfde programma en ronden dit af met hetzelfde eindexamen.    

Lees hier meer over het Europees onderwijs.

Onderwijsinspectie
De Nederlandse Onderwijsinspectie houdt toezicht op álle scholen die bij NOB zijn aangesloten. Op NTC-scholen wordt alleen gekeken naar de lessen in het vak Nederlands. Bij de scholen voor volledig Nederlands onderwijs en de internationale Nederlandse scholen monitort de Onderwijsinspectie het lesaanbod van de hele school, dus niet alleen van het vak Nederlands. Ook op de Europese Scholen houdt een team van inspecteurs, waaronder enkele Nederlandse inspecteurs, toezicht.