Informatie

Studeren in Vlaanderen

Veel (ex-)leerlingen uit het Nederlands onderwijs wereldwijd gaan in Vlaanderen studeren. Verschillende zaken moeten echter voor vertrek al geregeld zijn. 

Lees hier wat u moet regelen

Gaat uw kind zodra u terug bent in Vlaanderen studeren? Gaat uw kind bij terugkomst in een andere stad wonen om te studeren? Naast de keuze voor de juiste vervolgopleiding moeten er veel zaken ruim voor het nieuwe studiejaar in België al geregeld zijn. Denk hierbij aan inschrijven voor een studie vóór de aanmelddeadline, studiefinanciering aanvragen, inschrijven in België, kamer zoeken en verzekeringen regelen.

Actueel: maatregelen coronavirus 

Ook in België zijn er maatregelen genomen in het onderwijs door de uitbraak van het coronavirus. De Vlaamse overheid heeft een speciale informatiepagina met de meest actuele informatie over de impact op het onderwijs.

Wat volgt op het secundair onderwijs?

De Vlaamse overheid heeft een brochure ontwikkeld om te helpen met de keuzes voor een vervolgstudie. Kijk op Wat na het secundair onderwijs? 

Een vervolgstudie kiezen

Ouders van kinderen met een IB/EB diploma kunnen voor studiekeuze advies terecht op de website van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en VormingVia de onderwijssite van de Vlaamse overheid vindt u alle instellingen en een speciale keuzewijzer voor aankomend studenten.

Inschrijven met een buitenlands diploma

Met een niet-Belgisch diploma, kan uw kind wel toegelaten worden op hogescholen en universiteiten. Hogescholen en universiteiten zijn zelf bevoegd om de gelijkwaardigheid te toetsen. Een examen om de kennis van de onderwijstaal te testen kan wel een voorwaarde zijn. Neem contact met de instelling om de diplomawaarde te laten bepalen. Lees hier meer over buitenlandse diploma'sOok de website van Vlaanderen biedt uitgebreide informatie. Lees meer over diplomawaardering.