Informatie

Terug naar Nederland of Vlaanderen

Het moment van verhuizen naar het moederland is net zo’n bewuste stap als het vertrek. Hoe organiseer je de terugkeer zo bewust mogelijk? NOB informeert ouders over het terugkeren naar Nederland of Vlaanderen, zodat kinderen snel de aansluiting herkennen bij hun Nederlandse en Vlaamse wortels. De jarenlange ervaring en het wereldwijd netwerk van NOB delen we graag met ouders om te ondersteunen bij de voorbereiding van terugkeer in het onderwijs. De terugkeer kan na jaren in het buitenland wonen dezelfde impact hebben als vertrek naar een nieuw, onbekend land met een andere cultuur.

Keer je binnenkort terug naar Nederland? NOB helpt je met onderstaande informatie goed voor te bereiden. Ook lees je waar NOB en diverse andere organisaties jou bij kunnen ondersteunen.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat van de gemiddeld 15.000 Nederlandse kinderen en jongeren tussen de 4 en 18 jaar die Nederland jaarlijks verlaten ruim 40% binnen vijf jaar terugkeert.

Terugkeren

Terugkeren naar Nederland of Vlaanderen is net zo’n grote stap als naar het buitenland verhuizen. Hoe langer het verblijf in het buitenland heeft geduurd, hoe langer kinderen over het algemeen nodig hebben om te wennen en deze verandering te verwerken. Voor ouders is terugkeer een weerzien met Nederland of Vlaanderen, maar voor de kinderen kan het een (ongewenste) kennismaking met een onbekend land zijn. Kinderen kunnen gevoelens van boosheid en verdriet hebben. Het vergt tijd om de nieuwe situatie te accepteren. Ook een nieuwe school vergt extra aanpassingen. Win advies in bij de school als u merkt dat uw kind het nieuwe thuis niet accepteert.

Het geeft vertrouwen dat 93% van de kinderen die Nederlands onderwijs in het buitenland hebben gevolgd vinden geen aantoonbare vertraging bij instroom hebben. De onderwijsinspectie heeft dit onderzocht.

De positieve effecten: grenzeloos groeien

Kinderen die terugkeren na een verblijf in het buitenland nemen zelfbewustzijn en communicatieve vaardigheden mee die de internationaliserende samenleving nu en in de toekomst van hen vraagt. Kinderen houden een blijvend open en positieve instelling tegenover andere culturen en weten makkelijk op nieuwe situaties en omstandigheden te reageren. Ook hebben deze kinderen vaak al op jonge leeftijd naast hun moedertaal een tweede taal geleerd waardoor ze grenzeloos kunnen groeien. Dat nemen ze mee waar ze vandaag of morgen naar toe gaan.

Wilt u meer informatie over de terugkeer naar het Nederlandse of Vlaamse onderwijssysteem na een verblijf in het buitenland? Bel of mail dan gerust met de adviseurs van NOB via +31 (0)70 386 66 46 of info@stichtingnob.nl. Dit is geheel kosteloos. 

Gaat u met uw gezin (terug)verhuizen naar Nederland? Dan stromen uw kinderen in binnen het Nederlands onderwijssysteem. Lees hier wat u moet weten. 

Veel (ex-)leerlingen uit het Nederlands onderwijs wereldwijd gaan in Nederland studeren. Verschillende zaken moeten echter voor vertrek al geregeld zijn. Lees hier wat u moet regelen. 

Gaat u met uw gezin (terug)verhuizen naar Vlaanderen? Dan stromen uw kinderen in binnen het Vlaams onderwijssysteem. Lees hier wat u moet weten. 

Veel (ex-)leerlingen uit het Nederlands onderwijs wereldwijd gaan in Vlaanderen studeren. Verschillende zaken moeten echter voor vertrek al geregeld zijn. Lees hier wat u moet regelen